Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012 (bron).
Nog minder dan 23 maanden de tijd om uw kantoor te laten voldoen aan label C!
Wij horen u denken: “Verduurzaming is heel belangrijk maar ik heb momenteel wel wat anders aan mijn hoofd. De impact van corona het afgelopen jaar, en zelfs nu nog, is groot!”. De gevolgen van corona brengen veel onzekerheid en vragen met zich mee. Hoe kom ik deze crisis door? En hoeveel m2 kantoor heb ik nodig in relatie tot meer thuiswerken en de onderlinge afstand op het kantoor? Uiteraard zijn dit allemaal terechte vragen die op dit moment nog lastig te beantwoorden zijn. Eén zekerheid is er wel: de wettelijke verplichting van label C per 1 januari 2023 behouden blijft. Dus laten we van de coronacrisis een kans maken. Veel mensen werken nu thuis en kantoorgebouwen zijn momenteel deels leeg. Hierdoor kunnen wij meters maken en sneller aanpassingen doorvoeren, wat betekent dat er minder overlast voor u medewerkers is en er lagere kosten zijn.
De eerste stappen die u kan ondernemen:
Inventariseren welk energielabel uw kantoorgebouw heeft,
en als het gebouw niet voldoet aan energielabel C welke mogelijkheden u heeft.
Kropman Installatietechniek: de groene installateur.
Kropman Installatietechniek kan u helpen om te verduurzamen. Wij hebben een eigen EPA-U adviseur in dienst om:
Stap 1. Uitgebreide inventarisatie + realiseren van energielabel
Allereerst doen wij een inventarisatie op locatie voor het realiseren van het energielabel op basis van de huidige status van het gebouw, dit ten behoeve van een realistisch stappenplan en kostenraming bij stap drie te kunnen aanleveren.
Stap 2. Vaststellen van uw ambities + verplichting vanuit wet en regelgeving
Bij stap twee gaan we met u in overleg wat u ambities zijn bij het verduurzamen van uw gebouw(en). Wilt u voldoen aan wet en regelgeving, zijn er lokale ambities of heeft u zelf specifieke ambities met u gebouw(en). Daarnaast is het belangrijk om te weten welke visie u heeft met uw gebouwen en het gebruik ervan.
Stap 3. Labelstudie
Op basis van stap één en twee realiseren wij een labelstudie. Door de uitgebreide inventarisatie hebben wij een goed beeld van de huidige bouwkundige staat en de installaties. Op basis van deze inventarisatie kunnen we goed bepalen welke “mogelijkheden” er zijn tot verduurzaming, wat een logische volgorde is en wat de impact daarvan is. Daarnaast kunnen we direct bepalen wat voor effect een mogelijkheid heeft op het energielabel en globaal bepalen wat hiervan de kosten zijn voor het gebouw en de installaties.
Het resultaat van het stappenplan is een goed beeld van de huidige stand van zaken van uw gebouw. Daarnaast geeft het stappenplan inzicht in welke mogelijkheden er zijn tot verduurzaming, wat het effect hiervan is op het energielabel en wat hiervan globaal de investering is.
Na deze drie stappen kunt u op basis van uw ambities bepalen of en hoe u verduurzaming doorzet!
Een mogelijkheid om dit zo kostenefficiënt te doen is de verduurzaming te integreren in een MJOP, het resultaat hiervan is dan een DMJOP (Duurzaam MeerJaren Onderhoud Plan). Hiermee kunnen wij u helpen! Zowel met het opstellen van een plan, het realiseren van het daadwerkelijke ontwerp, het uitvoeren van de werkzaamheden en uiteindelijk ook het beheer. Wij maken de DMJOP visueel zodat u continue kan zien waar u staat met uw gebouw en welke verduurzamingsstappen er aan zitten te komen middels een dashboard.